Video i foto galerije

Prošla događanja (članci)

Ivanov avion - "Rocky" v1
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 00:00

 

U ovom članku bit će opisan avion visokokrilac kojeg je izgradio član aerokluba Osa – Ivan.

 

"Rocky"

 

Rocky

 

Avion je napravljen po vlastitom nacrtu.

 

Tehnički podaci:

 

Raspon krila: 130cm Motor: 3542/6 1000kv
Trup: 87cm Propeler: 10x5
Masa aviona: 1,55kg Regler: 70A
Vrijeme leta: 17min Serva: 4x 1,6kg / 9g
Baterija: 2650mAh 3S 25-50C

 

Konstrukcijski opis aviona:

 

Trup aviona je sastavljen kao sendvič od 5 ploča mekanog stiropora (2cm), slijepljenih u cjelinu i oblijepljen armiranom trakom.

Krilo (wingspan 130cm, root chord 20cm, tip chord 20cm, sweepback 1cm) je napravljeno od mekanog stiropora (Clark Y profil), pojačano sa letvicom na mjestu težišta i obučeno armiranom trakom. Radi lakše orijentacije, na krajeve krila dodani su obojani papiri zalijepljeni prozirnim selotejpom. Na prednjem kraju se krilo ulaže u cjevčice ulijepljene pod 45° u trup (što se pokazalo kao loš način montiranja na trup jer pri letu dolazi do laganog izvlačenja krila čime se poveća kut krila pa je krilo potrebno dodatno učvrstiti gumicama), na stražnjem se šarafi u tiple ulijepljenje u trup. Aileroni (3-4mm balza) se protežu cijelom dužinom krila - 3cm širina.

Rep aviona je napravljen od 1cm stiropora i pojačan drvenim šipkicama te oblijepljen armiranom trakom (kao bolje i lakše rješenje postoje 5mm beskiselinske polistirenske ploče tvornički obložene papirom zbog čega rep nije potrebno pojačavati osim oblijepiti selotejpom da ne dolazi do upijanja vlage).

Stajni trap je napravljen od šipki skinutih s roštilja starog štednjaka na koje su stavljeni kotači od dječjeg RC auta. Kotači su oblijepljeni selotejpom kako bi im se povećao promjer na oko 7cm radi slijetanja na travnate podloge.

 

Kao važan element u konstrukciji aviona moraju se spomenuti i 3 kamena koji se nalaze na nosu aviona i služe za podešavanje težišta, a po kojima je avion i dobio ime.

 

Ponašanje modela u zraku:

 

Avion leti dosta mirno, nije prebrz - ukratko bi se način letenja i slijetanja mogao opisati kao scale.

 

Slike modela pogledajte u galeriji. Video leta pogledajte u galeriji pod nazivom "Ivan - Rocky".

 


 
Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

(od 19.3.2013.)